Pensioen: Sparen of beleggen?
Hoe je jouw pensioen wilt opbouwen is een belangrijke financiële keuze. Twee veel gebruikte opties voor het opbouwen van pensioen is doormiddel van het openen van een gesloten spaarrekening en/of een gesloten beleggingsrekening. Beide rekeningen hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om de verschillen goed te begrijpen voordat je een beslissing neemt over hoe je jouw pensioen wilt opbouwen.
Jaarruimte
De jaarruimte bepaalt hoeveel je maximaal per jaar opzij mag leggen voor de opbouw van je pensioen. Let bij het opbouwen van je pensioen op dat je niet jouw jaarruimte overschrijdt. Via de Belastingdienst kun je berekenen wat jouw jaarruimte is.
Pensioenrekening sparen of beleggen?
Met een gesloten pensioenrekening bouw je aan een pensioen potje voor later waar niemand aan kan komen. Je pensioenpot zit in een gesloten rekening waar je geen geld uit kunt opnemen, het is tenslotte voor je pensioen. Wanneer je met pensioen gaat kun je jouw pensioen periodiek laten uitkeren als bruto inkomen. Zorg ervoor dat je jouw pensioen pot niet in één keer laat uitbetalen, anders betaal je hier meer belasting over. Er zijn meerdere partijen waarbij je een pensioenrekening kunt openen en jouw aanvullend pensioen op te bouwen, waarbij je ervoor kunt kiezen om te sparen en/of te beleggen.
Sparen voor je pensioen houdt in dat je regelmatig geld stort op een gesloten pensioenrekening-sparen. Wanneer je jouw pensioen opbouwt doormiddel van een gesloten spaarrekening, dan kan je inleg mede groeien door een variabele rente. Als de rente van de spaarrekenign hoger is dan de inflatie, dan groeit de waarde van je pensioenpotje. Een gesloten pensioenrekening-sparen is een stabiele manier om je pensioenpotje aanvullend op te bouwen.
Beleggen voor je pensioen houdt in dat je regelmatig geld stort op een pensioenrekening-beleggen, waarbij er wordt belegd in aandelen en/of obligaties. De partij waarbij je jouw pensioen opbouwt door te beleggen, belegt jouw pensioen inleg voor je. Je kunt zelf bepalen in hoeverre jouw inleg wordt belegd in aandelen en/of obligaties. Je pensioen laten beleggen in aandelen wordt over het algemeen gezien als meer riskant, aangezien aandelen sterk in waarde kunnen stijgen en dalen. Daarentegen is je pensioen laten beleggen in obligaties een minder riskante keuze. Bij de meeste partijen kun je ervoor kiezen hoe je jouw inleg in jouw pensioen belegginsrekening wilt spreiden. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je inleg voor 80% in aandelen te laten beleggen en 20% in obligaties. Op deze manier heb je een mix om jouw pensioen mee te laten opbouwen.
Belangrijke Overwegingen
Of je nu kiest voor sparen- en/of beleggen voor je pensioen, het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van je financiële doelen, risico bereidheid, en tijdshorizon.
- Risico bereidheid: Het bepalen van jouw risico bereidheid is essentieel. Als je bereid bent meer risico te nemen voor potentieel hogere rendementen, kan beleggen geschikter zijn.
- Tijdshorizon: Voor je pensioenplanning moet je rekening houden met de tijdshorizon. Bouw je pensioen op voor een langere periode? Beleggen kan zinvol zijn als je een langere periode hebt tot je met pensioen gaat, aangezien de risico van beleggen afneemt hoe langer de periode is.
- Diversificatie: Een goede spreiding van beleggingen kan het risico verminderen. Het is zowel mogelijk om een spaarrekening als een beleggingsrekening bij te houden.
- Inflatie: Een hoge inflatie zorgt ervoor dat je vermogen minder waard wordt en je wilt er dus voor zorgen dat je pensioen potje harder groeit dan de inflatie. Beleggen heeft eerder de kans om de inflatie voor te blijven.
Het combineren van alle factoren kan ook een strategische manier zijn om zowel stabiliteit als groeipotentieel te behouden in de opbouw van je aanvullend pensioen. Raadpleeg altijd een financieel adviseur om een aanpak te regelen die het beste past bij jouw individuele situatie.