Gewoon doen: ga met tussenpensioen (deel 3)

Lees ook de eerder pensioen blogs: Geld verdienen met je Pensioen en Bereken je jaarruimte.

Het klinkt misschien vreemd uit mijn mond als commercieel directeur van BrightPensioen, maar eigenlijk vind ik pensioen een achterhaald, onlogisch en bedacht concept. Althans: traditioneel pensioen. Ik kwam tot die conclusie nadat ik een sabbatical nam om een wereldreis te gaan maken.

 

Een stukje pensioen geschiedenis

De eerste wettelijke oudedagsvoorziening werd ingevoerd door de Duitse bondskanselier Bismarck in 1889. Het doel was dat zeventigjarigen(!), die niet meer in staat waren te werken, een waardig einde konden krijgen. Honderd jaar na Bismarck was de gemiddelde levensverwachting in Nederland met dertig jaar gestegen. En de leeftijd waarop mensen in de praktijk met pensioen gingen met tien jaar gedaald.

In dat gat sprongen de pensioenverzekeraars met reclames met boten en palmenstranden. Daardoor begonnen mensen te denken dat het doel van pensioen is ‘van het leven genieten’. Leuke dingen doen. Verre reizen maken. Daar werken ze hun hele leven voor. En daar moet heel veel geld voor opzij gezet worden. Want gemiddeld moet dat pensioen inmiddels 18,3 jaar duren.

 

Wachten tot pensioen is onlogisch

Als je er een beetje over nadenkt, is het tamelijk onlogisch om je gedurende de (fysiek) beste jaren van je leven alleen maar te werken en heel veel geld opzij te zetten. Om vervolgens gemiddeld 18,3 jaar ‘van het leven te genieten’. En dat terwijl de meesten van ons inmiddels geen fysiek zwaar werk meer doen. Is het niet veel logischer om die reizen op jongere leeftijd te maken? Tot die conclusie kwam ik na mijn eerste sabbatical en ik heb inmiddels al meerdere genomen.

 

Een vorm van risicospreiding

Ik was in Bali op het moment dat op 12 oktober 2002 een bom ontplofte voor de Sari-club waarbij ruim 200 mensen omkwamen. Zelf was ik de avond van 11 oktober in de Sariclub (en overigens ook die van 8, 9 en 10 oktober). Ik realiseerde me dat als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent, er helemaal geen Zwitserlevengevoel meer komt.

Vanaf dat moment besloot ik om dingen die ik écht graag wil doen, niet uit te stellen. Je weet nooit wanneer het leven voorbij is. Naar verluidt haalt één op de vijf mensen zijn pensioen niet. Dus waarom het risico nemen en je dromen uitstellen totdat je oud bent? Door af en toe een ‘tussenpensioen’ te nemen spreidt je dat risico.

 

Tussenpensioen = sabbatical

Een tussenpensioen is een ander woord voor sabbatical. Het betekent dat je een poosje wilt stoppen met werken om andere dingen te gaan doen. Dat kan zijn een reis maken, maar ook een opleiding volgen, een poosje vrijwilligerswerk doen of een boek schrijven. Ik schreef bijvoorbeeld tijdens mijn laatste tussenpensioen een boek (mocht je geinteresseerd zijn, het heet Reis rond de wereld in je beste jaren).

En natuurlijk zul je daarvoor geld opzij moeten zetten. Je wilt immers een buffer creëren die je de vrijheid geeft af en toe een ‘break’ te nemen. Of om die baan op te zeggen waar je al een poos geen energie meer van kreeg. Daarom noemen ze zo’n buffer ook wel fuck off money.

 

Geld of vrije tijd?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je niet schatrijk te zijn om een tussenpensioen te nemen. Natuurlijk heb ik een aantal concessies moeten doen om mijn ‘vrije tijd’ te kunnen bekostigen. Zo ruilde ik mijn luxe leaseauto in voor Greenwheels en heb ik uiteindelijk nooit dat duurdere huis gekocht waarvoor ik ooit plannen had. Maar het is uiteindelijk een kwestie van kiezen. Geef je je geld uit aan spullen of aan vrije tijd?

 

Blijf werken zo lang het leuk is

Ik hoop van harte dat jij je werk leuk vindt. Zo niet, overweeg dan om werk te vinden wat je wel leuk vindt. Als je jouw werk wel leuk vindt, waarom zou je daar dan op een van tevoren bepaald moment definitief mee stoppen? Zeker als je geen (fysiek) zwaar werk doet. Pensioneren zou niet het doel van je leven moeten zijn. Natuurlijk komt er een tijd dat je niet meer wilt of kunt werken. En daar zul je (pensioen)geld voor opzij moeten zetten. Maar zet vooral ook geld opzij wat je de vrijheid geeft een poosje heel iets anders te gaan doen.

 

Nu genieten en later werken

Er zijn genoeg mensen die hun werk erg leuk vinden. Waarom zou je dan op een van tevoren bepaald moment daar definitief mee stoppen? Zeker als je geen (fysiek) zwaar werk doet. Pensioneren zou niet het doel van je leven moeten zijn. Maar natuurlijk komt er een tijd dat je niet meer wilt of kunt werken. En daar zul je (pensioen)geld voor opzij moeten zetten. En toch, zet vooral ook geld opzij die je de vrijheid geven een poosje heel iets anders te gaan doen.

 

Webinar: Tussenpensioen? Een kwestie van doen!

Het is best wel een stap om er tijdens je carrière tussenuit te gaan. Een aantal zekerheden op te geven. Je zult na je tussenpensioen immers wel weer wat moeten opbouwen. Toch kan ik het iedereen aanraden. De hernieuwde energie waarmee je terugkomt, is goud waard.

Veel mensen hebben me gevraagd hoe ik heb kunnen regelen om meerdere keren met tussenpensioen te gaan. Omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen dit kan, geef ik op 25 juni een webinar 'Tussenpensioen? Een kwestie van doen!’ Iedereen die het webinar bijwoont, krijgt mijn boek (e-reader versie) cadeau! Je kunt je hier inschrijven.

 

PS: Misschien vraag je je af waarom iemand die niet in (traditioneel) pensioen gelooft, een pensioenbedrijf begint. Dat is juist omdat ik mensen op een andere manier over werken, leven en pensioen wil laten nadenken. En daarom kun je bij BrightPensioen sparen voor je ouderdomspensioen én voor een tussenpensioen. 

 

Wil je weten hoe het fiscaal werkt om voor je pensioen te sparen, dan kan je meer info vinden in ons Pensioen Blog

 

 

 

Business tips