Lees het laatste Prinsjesdag 2024 blog, met alle wijzigingen voor het komende jaar.
Het was gisteren Prinsjesdag en vandaag zijn de Algemene Beschouwingen. Normaal betekent dat een hele hoop nieuwe regels en wetten. Ook voor ondernemers. Echter, het kabinet is gevallen en daarom zijn er nu niet echt wereldschokkende veranderingen. Slechts een paar kleinere aanpassingen (waarvan de meeste al eerder waren aangekondigd) zijn relevant voor ondernemers. We hebben ze toch weer op een rijtje gezet zodat je deze snel kan bekijken.
Natuurlijk zijn er ook grotere dingen die voor deze prinsjesdag zijn aangekondigd. Zo gaat volgend jaar de accijns op benzine niet terug omhoog waardoor de benzine prijzen geen extra belastingen krijgen En waarschijnlijk heb je iij al gehoord dat de belastingen over box 1 iets omhoog gaan (zo wordt het laagste belastingtarief met 0,04% omhoog gegooid en beland je eerder in het hoogste belastingtarief dan eerder was overeengekomen).
Ups en downs dus maar dit zijn natuurlijk de zaken die voor alle Nederlanders gelden. Er zijn echter ook een paar aanpassingen die specifiek voor ondernemers gaan gelden. Hieronder vind je alle regelingen die zzp’ers in Nederland in 2024 zullen beïnvloeden.
MKB-Winstvrijstelling omlaag
De MKB-winstvrijstelling vermindert de belastbare winst na andere aftrekposten. Als je dus veel winst maakt, is dit een gunstige regeling voor ondernemers. Echter, het percentage daalt in 2024 van 14% naar 12,7%. In praktijk zal deze regeling eigenlijk alleen ondernemers met een relatief hoog inkomen raken. En bovendien wordt deze automatisch toegepast bij je aangifte inkomstenbelasting.
Zelfstandigenaftrek
Voldoe je aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar? Dan heb je volgend jaar nog steeds recht op de zelfstandigenaftrek. Maar zoals al eerder is aangekondigd gaat de zelfstandigenaftrek volgend jaar wel met 1.280 euro omlaag. De zelfstandigenaftrek is dan dus maar 3.750 euro.
De verlaging van de zelfstandigenaftrek zal in praktijk relatief veel ondernemers raken. Tenslotte is dit voor veel zzp’ers de meest voordelige fiscale regel. Echter, er is al een tijd geleden besloten dat deze regel te ruim is en de komende jaren zal deze daarom ook verder dalen tot 900 euro in 2027.
Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding
Wel ook goed nieuws voor als je een privé auto zakelijk rijdt. De onbelaste kilometervergoeding die je mag aftrekken van je winst gaat in 2024 omhoog van 21 naar 23 cent. Hiermee moet je winst dus lager uitvallen en daarmee ook de inkomstenbelastingen die je moet betalen. Het gaat natuurlijk maar om een kleine verhoging en waarschijnlijk niet genoeg om de gestegen benzineprijzen mee te compenseren. Maar het geldt ook voor een privé fiets! Dus wellicht een goede reden om die vaker in 2024 te pakken.
Waarschijnlijk niet voor de gemiddelde zzp’er: Beperking afschrijving gebouwen
De meeste kleine ondernemers hebben het niet, maar wellicht heb jij wel een eigen bedrijfspand op de balans van jouw bedrijf. Als dat zo is, dan mag je tot 2024 de waarde van dit pand afschrijven tot 50% van de WOZ-waarde. Helaas gaat dit voordeeltje er ook uit en vanaf 2024 mag je nog maar afschrijven tot 100% van de WOZ-waarde die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. En een lagere afschrijving betekent een hogere winst en dus meer belastingen.
Voor de zzp’er met een BV: geen veranderingen in de vennootschapsbelasting
Heb je nu een holding of management BV in plaats van een eenmanszaak of VoF? Dan ben je wellicht geïnteresseerd in veranderingen in de vennootschapsbelasting. Maar daar kunnen we kort over zijn, er verandert in 2024 niets.
Dus de winst van je BV blijft tot een bedrag van 200.000 euro in de eerste schijf vallen en daarover betaal je 19% belasting.. Bij meer dan 200.000 euro winst betaald je 25.8% belasting? (en mocht je nu vallen onder de innovatiebox dan betaal je nog steeds 9% vennootschapsbelasting)
Weinig nieuws dus, maar desalniettemin komt er een spannende periode aan
Eigenlijk zijn deze veranderingen niet genoeg om een blog aan te wijden. Want veel dingen (zoals de verlaging van de zelfstandigenaftrek) waren al lang bekend. Bovendien is het kabinet gevallen en zullen er dus geen wereldschokkende plannen komen tot na de verkiezingen.
De Algemene Beschouwingen waar wij naar kijken lijkt daarom ook minder op een inhoudelijke discussie over plannen en meer op een verkiezingsdebat. Maar desondanks is het wellicht geen slechte om goed op te letten wat partijen voorstellen. Want het lijkt erop dat alle partijen grote aanpassingen willen maken in ons belastingstelsel. En grote veranderingen zitten er dus ook aan te komen voor ondernemers. Ongeacht wie er na 22 november een regering gaat vormen.