De populariteit van podcasts nemen alsmaar toe, ook in de zakelijke wereld. Niet zo gek, want het is de ideale manier om eenvoudig te bouwen aan je branding en klanten binnen te halen, zonder grote investeringen van tijd en geld. Of het nou gaat om de branding van een organisatie of voor jou als persoon zelf; podcasten werkt. Benieuwd hoe jij deze krachtige tool als zelfstandig ondernemer in kunt zetten? In dit artikel lees je alles over hoe jij je branding kunt versterken met een podcast.
Een Podcast? Wat is dat nu eigenlijk?
De podcast trend is jou hoogstwaarschijnlijk niet onbekend gebleven en wellicht weet je al veel van podcasten af. In dat geval even een opfrisser. Als je nog niet weet wat een padcast is of wat je er aan hebt, dan leggen wij dat hier uit. Wij gaan in op wat is podcasten precies? Wat kan je ermee bereiken? En we hebben een paar succesvolle voorbeelden om inspiratie op te doen.
Betekenis van podcast
De naam podcast is tot stand gekomen door het samenvoegen van twee woorden: iPod en broadcast. iPod (wie kent ze nog?) omdat podcasts destijds alleen beschikbaar waren op deze apparaten. En broadcast omdat het staat voor ‘uitzending’. Samen maakt dit een podcast: een uitzending op het internet.
Hoe werkt een podcast?
Een podcast is feitelijk een radio programma, maar dan niet live zoals we gewend zijn. Een podcast wordt van te voren opgenomen en is elk moment van de dag terug te luisteren. Onderweg in de auto, tijdens het sporten of op een ander tijdstip. Podcasten is eigenlijk een soort audio blogging of radio on demand. Het wordt daarom tegenwoordig ook vaak het nieuwe bloggen genoemd.
Wat kun je ermee?
Een podcast kan over van alles gaan. Sport, muziek, politiek, gezondheid, de actualiteiten van de dag, noem het maar op. Zolang je maar een interessant verhaal te vertellen hebt, waar je luisteraars wat van kunnen leren. Want veel mensen luisteren naar podcasts om zichzelf professioneel verder te ontwikkelen. Met podcasts kun je je op elk gewenst tijdstip verdiepen in zakelijke content om er vervolgens een leerzame conclusie uit te trekken en zelf toe te passen in de praktijk.
Als zelfstandig ondernemer is het een perfecte aanvulling op je marketingstrategie. Je kunt jezelf hier namelijk nog beter zichtbaar mee maken onder je potentiële klanten of jezelf juist onderscheiden van de concurrentie. Het is een unieke manier van het vertellen van jouw verhaal of het delen van kennis. En als mensen zien dat jij de expert bent, zal je makkelijk meer klanten aantrekken.
Versterk je branding met podcasten
Als zelfstandig ondernemer zijn er redenen genoeg om het podcasten te omarmen. Niet alleen door de populariteit van het podcasten zelf, maar ook om:
1. Jezelf zichtbaar te maken bij potentiële klanten
Als zzp’er profileer jij jezelf op een bepaalde manier naar de buitenwereld en dit maak je kenbaar via diverse kanalen. Of dit nou in een persoonlijk gesprek is, op je website of via social media kanalen. Het doel is vaak hetzelfde: zichtbaar zijn, nieuwe klanten werven en bestaande klanten aan je binden. Met een podcast kan je een andere doelgroep bereiken, of de connectie met je huidige doelgroep versterken. En tevens is het ook nog eens een goede methode om je expertise kenbaar te maken.
2. Onderscheid je van de concurrentie
We hoeven het jou waarschijnlijk niet te vertellen, maar er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland. Sinds 2003 stijgt het aantal zzp’ers in Nederland al gestaag. In 2020 was zelfs 13 procent van alle werkenden zzp’er (CBS, 2022). Reden genoeg dus om je weer even te verdiepen in je marketingstrategie, en nieuwe kanalen aan te boren om je te onderscheiden van de rest. En laat een podcast nou een van die nieuwe manieren zijn.. ;)
Door in je podcast met passie over je vakgebied te praten, creëer je een gevoel van herkenning bij de luisteraar. Je creëert als het ware een onderonsje met je luisteraars: het bezig zijn met een onderwerp die jullie beide leuk vinden. Dit zorgt voor een hechte connectie; een connectie die ze met jou hebben en niet met een concurrent.
3. Om een bepaalde autoriteit op te bouwen in jouw vakgebied
Door waardevolle content te delen creëer je een bepaalde autoriteit onder je doelgroep. De ontvanger weet precies wat voor kennis jij in huis hebt en waarvoor hij of zij bij jou terecht kan. Vaak willen ze zich hierdoor eerder aan jou of je merk verbinden. Momenteel wordt content veel gedeeld middels blogs of social posts, maar met een podcasts kun je echt binnen no time een bepaalde autoriteit opbouwen. Of misschien wel een expertstatus claimen, mits je er dedicated mee bezig bent.
4. Het is een geweldige manier is om je netwerk uit te breiden
Een podcast bestaat veelal uit een gesprek tussen de podcast host en een gast. Veel mede-ondernemers vinden het ontzettend leuk om hun kennis te delen in jouw (toekomstige) podcast. En hoe meer luisteraars je hebt, hoe meer mensen te gast willen zijn in jouw podcast. Ook is de kans groot dat je podcast gasten de uitzending weer delen in hun eigen netwerk; wat resulteert in een nog groter bereik en potentieel netwerk.
5. Het zorgt voor een sterke band met je doelgroep
En last but definitely not least, met een podcast versterk je niet alleen je branding en positionering, maar ook de connectie tussen jou en je doelgroep. En een sterke band zorgt voor veel potentie, wat niet alleen ten goede komt in je sales. Je krijgt er veel meer voor terug; promoters, complimenten, autoriteit, een expertstatus, bekendheid etc.
Hoe zet ik een podcast zakelijk in?
Een zakelijke podcast maken vergt een goede voorbereiding en het formuleren van de juiste podcast strategie. Maar ook veel liefde, tijd en aandacht. Wel is het minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld bloggen. Het schrijven van een blogpost neemt al snel 2 tot 4 uur in beslag. Wanneer je spreekt kan je veel meer woorden kwijt en dus sneller (en vaak beter) je verhaal vertellen.
Daarnaast is de investering ook beperkt. Het is niet per se nodig om dure apparatuur aan te schaffen. Je telefoon en een set oortjes is vaak al genoeg om een podcast mee op te nemen. En ook voor het bewerken van je podcast zijn veel gratis apps beschikbaar. De investering qua geld is dus zeer beperkt, qua tijd vergt het iets meer. Maar dit is het zeker waard als je kijkt naar het potentieel bereik.
Om wat inspiratie op te doen geven we een aantal voorbeelden van organisaties en zzp’ers die een podcast hebben toegevoegd aan hun marketingstrategie.
1. Digitale Fitheid
Martijn Aslander is co-founder van Digitale Fitheid. Een community en platform om ervoor te zorgen dat je fit blijft of misschien wel wordt. Dan moet je denken aan digitaal bewustzijn, digitale hygiëne, vaardigheden, kennismanagement en groei met behulp van technologie. In de podcast ligten ze deze onderwerpen extra uit; ze gaan in gesprek met mensen die bijzonder digitaal fit zijn. Een mooie manier om je dienstverlening nader toe te lichten.
2. Kim Munnecom podcast
Kim Munnecom is een life- en businesscoach en runt momenteel twee bedrijven: NOOIT MEER OP DIEET en Kim Munnecom - Life - en Businesscoach. Met haar podcast deelt ze haar kennis over hoe je met minder hard werken, veel meer voor elkaar krijgt. Met een mindset voor succes en een goede basis, kun je volgens Kim alles bereiken wat je wilt. De kennis die Kim dagelijks toepast in de praktijk deelt ze in haar podcast met als main topics mindset, moneymindset en de Wet van Aantrekking.
En een leuk detail: Kim gebruikt zelden meer dan alleen haar telefoon en oortjes om een podcast op te nemen, en toch is ze één van de populairste podcasts die gehost worden bij Springcast.
3. PPC de Podcast
Luuk van Meijel en Bob Meijer zijn beide werkzaam als online advertising specialist. In de podcast delen ze tweewekelijks hun kennis over de thema’s online adverteren en ondernemen. Ze nemen je mee in de wereld van PPC; Pay-Per-Click. Zo vertellen ze over de recente ontwikkelingen in hun vakgebied, strategieën en technieken. De podcast zit daadwerkelijk vol met waardevolle informatie en is een zeer goed voorbeeld van hoe je jouw expertise kan uitlichten met een podcast.
Dit zijn een paar leuke podcasts, er zijn er natuurlijk nog veel en veel meer. Dagelijks komen er nieuwe podcasts bij. Wij hebben deze 3 gekozen om je een paar voorbeelden te laten zien wat het kan worden. Deze podcasters zijn al tijden bezig, Kim heeft al meer dan 630 afleveringen opgenomen...
Probeer het 90 dagen gratis
Podcasts zijn een efficiënte manier van contentmarketing. De investering is beperkt, je hebt een groot potentieel bereik en je kunt podcasts eenvoudig en snel verspreiden. Hiermee is het een leuke en efficiente manier om meer aandacht voor bedrijf of merk te generenen. Het enige wat je hoeft te doen is je goed voor te bereiden. Kies een onderwerp, bedenk een podcast format, formuleer een strategie en bereid het gesprek voor.
Daarna kun je eenvoudig je podcast opnemen met je telefoon en bewerken met één van de gratis apps die je kunt downloaden (zoals Garageband of Audacity). Als je dit hebt gedaan kun je jouw podcast uploaden op een hosting platform en verspreiden op meerdere kanalen.
Als je een podcast hebt gemaakt, horen wij dat graag. Dus stuur je ons jouw Podcast? We zijn benieuwd te horen wat het is geworden.
Happy podcasting!
Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Springcast. Heb je suggesties voor andere interessante partners, dan horen wij dat natuurlijk graag op support@getgekko.com.