Als startende ondernemer ga je een behoorlijke uitdaging aan. Het eist veel investering qua tijd en geld. Gelukkig steunt de overheid ondernemersinitiatieven met verschillende financiële voordelen. Een overzicht van 5 interessante regelingen en subsidies voor ondernemers.
1. Startersaftrek
De meest bekende en belangrijkste subsidie voor startende ondernemers, is de startersaftrek. Deze regeling is in het leven geroepen om het starten van een onderneming te stimuleren. Het is in principe een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar van jouw onderneming, kun je drie keer een extra bedrag (2.123 euro) van jouw winst aftrekken. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek moet je wel:
- Recht hebben op zelfstandigenaftrek. Je moet minimaal 1225 uur per jaar aan jouw onderneming besteden en onder de 65 jaar zijn (voor meer info zie www.ikgastarten.nl)
- In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar niet meer dan twee keer gebruik hebben gemaakt van de zelfstandigenaftrek
- In de vijf jaar voorafgaand aan het desbetreffende belastingjaar ten minste een jaar geen ondernemer zijn geweest
2. Microfinanciering
Met een microfinanciering kun je krediet aanvragen tot maximaal 250.000 euro. Een voorwaarde is wel dat je jezelf intensief laat begeleiden en adviseren voor, tijdens en na de start van jouw bedrijf. Onderdeel hiervan is het schrijven van een haalbaar businessplan. Meer informatie kun je vinden op de website van Qredits, Stichting Microkrediet Nederland. Leuk om te weten is dat ze naast de microfinanciering ook coaching en cursussen aanbieden voor startende ondernemers. Voor meer info zie de website van Qredits.
3. Investeringsfondsen voor technostarters en creatieve starters
Ben jij een technostarter of een starter in de creatieve sector? Dan kun je mogelijk gebruik maken van de regeling “Seed Capital Technostarters”. Dit is een subsidie voor ondernemers die sinds 1 januari 2012 deel uitmaakt van het Innovatiefonds MKB+.
Er zijn meer dan twintig fondsen die je kunt aanschrijven. Ieder fonds heeft zijn eigen strategie en specifieke criteria bij de aanvraagprocedure. Zie de website van de rijkoverheid voor meer info.
4. Bijstandverlening zelfstandigen
Kun je geen lening krijgen via een bank of borgstellingsfonds? Er bestaat een speciale lening voor startende ondernemers. Je kunt namelijk een rentedragende lening aanvragen tot 35.677 (2017) EUR bij jouw gemeente, provincie of waterschap. Dit is onderdeel van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).
Een voorwaarde is dat je jaarlijks ten minste 1225 uur aan je bedrijf moet besteden. Daarnaast moet je onderneming levensvatbaar zijn, jouw inkomen onder bijstandsniveau liggen en dus geen hulp krijgen via een bank of borgstellingsfonds. Zie de website van de rijksoverheid voor meer info.
5. Starten vanuit een WW-uitkering
Ben je ontslagen en heb je plannen om voor jezelf te beginnen? De overheid heeft een speciale startersregeling voor ondernemers in een werkloosheidssituatie. Je mag namelijk je WW behouden terwijl jij aan de start van je eigen bedrijf werkt. Er zijn een aantal mogelijkheden:
- Urenkorting: je geeft alle uren door die je aan je bedrijf besteedt. Voor die uren krijg je geen WW-uitkering. Je hebt hiervoor geen toestemming nodig van het UWV. Oftewel, je kunt hiermee direct starten. Een nadeel is dat als je minder uren gaat werken als ondernemer, je uitkering niet omhoog gaat
- Startperiode: dit duurt 26 weken en in die tijd heb je geen sollicitatieplicht. Je uitkering is wel iets lager, ongeveer 29%. Je bent verplicht om een ondernemingsplan te schrijven. Stop je na de startperiode met je bedrijf? Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je jouw WW-uitkering terug. Als je na de startperiode doorgaat met je bedrijf, dan geldt de urenkorting
- Uitstel uitkering: je kunt ook aangeven dat je nu geen gebruik wilt maken van je uitkering. Je hoeft niet te solliciteren en je hebt ook geen urenregistratie plicht. In principe blijf je het recht behouden op een uitkering gedurende de uitkeringsperiode. Al hangt dit wel af van hoelang je zelfstandig ondernemer was
Vraag je contactpersoon bij het UWV om advies over deze startersregeling. Hij of zij kan je hier nog veel meer over vertellen en je verder ondersteunen in dit traject. Je kunt overigens ook starten vanuit een arbeidsongeschiktheids positie. Voor meer info hierover kun je de website van het UWV bekijken.