Jouw Pensioen

Vraagje. Zeg eens eerlijk. Wanneer heb jij voor het laatst gekeken naar je pensioen? Kan je je nog herinneren wanneer dat was en wat je ondertussen aan pensioen hebt opgebouwd? Nee? Dat verbaast ons niets. 

 

De zomervakantie is een mooi moment om even stil te staan bij jouw oude dag. Het goed regelen van je pensioen is namelijk iets waar je op tijd mee moet beginnen. Des te eerder je namelijk voor je pensioen begint te sparen, hoe meer je later hebt en hoe minder je nu hoeft in te leggen. Wij helpen je op weg met een paar eenvoudige tips waar je aan het strand of aan een meertje over na kan denken. 

Quote van iedere pensioen adviseur:

"Hoe eerder je begint met je pensioen, hoe beter." 

Wat is pensioen?

Laten we eens vanaf het begin beginnen. Het pensioen is jouw inkomen dat je krijgt nadat je stopt met werken. Dit bestaat uit drie onderdelen; 

  1. AOW, voluit Algemene Ouderdomswet 
  2. Pensioen via jouw werkgever
  3. Aanvullend pensioen

 

1) AOW

Als eerste het AOW, ook wel de eerste pijler genoemd. Dat krijgt bijna iedereen in Nederland vanaf de AOW leeftijd, dat is ongeveer vanaf je 67e jaar. Maar als je vandaag 40 wordt, dan is jouw verwachte AOW leeftijd 68 jaar en 9 maanden. Dat betekent dat jouw AOW ingaat op 1-5-2053, als de overheid deze leeftijd niet weer verandert. Kijk eens wat jouw AOW leeftijd is.
Voor de meeste mensen is alleen het AOW-pensioen waarschijnlijk niet genoeg om van rond te komen, maar het is een goede basis voor jouw pensioen. 

2) Werkgever pensioen

Hiermee bouwt jouw werkgever pensioen voor je op, wel zo prettig. Werk je bij een groot bedrijf of bij de overheid, dan wordt je pensioen (meestal) voor je geregeld en betaald.
Als je voor een klein bedrijf werkt, niet altijd. En ben je zelfstandige, dan zal je dit helemaal zelf moeten regelen. Helaas is het werkgever pensioen dus niet relevant voor zelfstandigen die dit toch echt zelf moeten regelen. 

3) Aanvullend pensioen

Hiermee kan jij (als zelfstandige) zelf pensioen opbouwen met fiscaal voordeel van de Belastingdienst. De overheid gebruikt dit om te stimuleren dat iedereen geld opzij zet voor zijn of haar oude dag. Als wij het bij Gekko over pensioen hebben, zal het meestal over het aanvullend pensioen gaan wat je zelf kan regelen. Heb jij al iets voor je pensioen geregeld?

Wat kan jij doen?

Wij gaan je helpen om een klein beetje meer grip op jouw pensioen te krijgen. Begin eens met te kijken naar wat je al hebt opgebouwd. Dat doe je door naar mijnpensioenoverzicht.nl te gaan. Daar kan je zien wat je momenteel hebt opgebouwd met AOW + werkgevers pensioen. Jouw aanvullende pensioen is daar helaas niet terug te vinden, deze kan je vinden bij de pensioenpartij waar je spaart. Heb je nog niet eerder geld voor jouw pensioen opzij gezet, dan is het aan te raden om dit wel te gaan doen. 

Veranderingen pensioenwetgeving in Nederland

Zoals je misschien al in het nieuws gehoord hebt, er komen grote veranderingen aan in pensioenland . Dan zal je denken, ik krijg als zzp’er toch helemaal geen pensioen? Deze veranderingen zijn ook voor jou van belang en pakken goed uit. In het kort, je mag meer geld voor je pensioen opzij zetten. 

De 4 grote pensioen wijzigingen zijn:

  • Meer sparen ( jaarruimte wordt zeer waarschijnlijk hoger)
  • Reserveringsruimte stijgt
  • Reserveringsruimte wordt langer
  • Mogelijkheid deel pensioen in 1 keer opnemen. 

De eerste drie houden in dat jij meer geld fiscaal vriendelijk opzij mag zetten. Het bedrag per jaar (de jaarruimte) gaat namelijk omhoog. Daarnaast mag je je niet gebruikte pensioeninleg uit eerdere jaren langer gebruiken en mag je een hoger bedrag inleggen.
Dat is erg prettig als je bijvoorbeeld nu wilt beginnen met pensioen opbouwen of als je extra stortingen wilt doen om een pensioengat weg te werken. 

Pensioen ineens opnemen

Als laatste krijg je de mogelijkheid vanaf dit jaar om 10% van je opgebouwde pensioenvermogen in één keer op te nemen als je met pensioen gaat. Dat kan prettig zijn als je een grote reis wil maken, je hypotheek wil aflossen, of als je een andere grote uitgaven wilt doen. Dit geldt zowel voor de werkgever pensioen als het aanvullend pensioen. 

(G)een advies op maat

Wij zijn geen pensioenadviseur of pensioenbedrijf, advies geven over jouw persoonlijke situatie mogen wij niet en zullen wij ook niet doen. Wij geven maar één advies dat voor iedereen geldt, en dat is:

Begin op tijd met jouw pensioen!

Daarom zeggen wij, open nu eenvoudig een gratis pensioenrekening bij Brand New Day en begin vandaag nog met geld opzij te zetten voor jouw pensioen. Als je je via Gekko aanmeldt krijg je ook nog een klein voordeel, de aansluitkosten van de Brand New Day pensioenrekening vervallen. Zo heb jij nog meer reden om direct vanuit je hangmat of strandstoel een pensioen rekening te openen. Of plan een pensioen date met één van hun experts, dan kunnen ze je hier kostenloos veel meer over vertellen. 

 

De grote disclaimer & risico's van beleggen. 
Dit blog laat je op grote lijnen zien wat er aan de hand is met jouw pensioen en de veranderende  pensioenwet(ten). Je hebt hiermee geen natuurlijk geen beeld van jouw situatie en je kan hier dan ook geen rechten aan ontlenen.
Risicoloos beleggen bestaat natuurlijk niet en je kan een deel van de inleg verliezen. Lees meer over de risico’s en hoe je die kan beperken.

 

 

Business tips