Vanaf 1 januari 2020 gaat het nieuwe btw-identificatienummer in. Deze verandering zorgt voor een hoop vragen bij ondernemers. Waarin is het btw-id anders dan het btw-nummer? Waar gebruik je het nieuwe btw-id voor? Hoe kun je je voorbereiden op deze verandering? We leggen het voor je uit.
Verschil tussen het nieuwe btw-id en btw-nummer
Het Nederlandse btw-nummer bestaat uit 14 tekens. Eerst de landcode 'NL' en hierna een fiscaal nummer plus een code van 3 tekens. Het btw-nummer gebruik je in de communicatie met de Belastingdienst en de btw-aangifte.
Daarnaast was het verplicht om je btw-nummer ook te noemen op facturen, je website of in andere communicatie naar je leveranciers. Lang niet alle ondernemers deden dit omdat het btw-nummer bij eenmanszaken gelijk is aan het Burger Service Nummer (BSN) van de eigenaar. Zo bleek uit onderzoek van Ondernemen & Internet (2017) dat 85% van de bedrijfswebsites in Nederland geen btw-nummer noemt.
Het btw-id lost dit probleem op. Het btw-identificatienummer lijkt op een btw-nummer, aangezien dit nummer ook bestaat uit 14 tekens. De vorm is ook vrijwel hetzelfde: het nummer begint met NL en eindigt met een B en twee cijfers. Het enige verschil is dat het btw-id uit willekeurige cijfers bestaat en dus niet meer lijkt op je BSN-nummer.
Betere waarborging van jouw privacy met het nieuwe btw-id
Hoewel de vorm van het nieuwe btw-id dus niet veel verschilt van het oude btw-nummer, heeft deze verandering wel veel impact op je privacy als zzp'er. Je BSN-nummer ligt nu immers niet meer op straat.
"Met het nieuwe btw-identificatienummer kunnen we de privacy van ondernemers beter waarborgen," vertelt Marcel Pieters, woordvoerder namens de Belastingdienst.
Het btw-id moet vanaf 1 januari 2020 worden vermeld op de websites en facturen van ondernemingen. Op die manier identificeer je je als btw-plichtig ondernemer.
Van btw-nummer naar omzetbelastingnummer
Als het goed is heb je als zelfstandige een bericht van de Belastingdienst ontvangen met dit nieuwe btw-nummer. De Belastingsdienst heeft het voortaan over het omzetbelastingnummer, om het nog even moeilijker te maken.
Heb jij je nieuwe btw-identificatienummer, of omzetbelastingnummer nog niet ontvangen? Neem dan contact op met de Belastingdienst omdat je dit nummer vanaf 1 januari 2020 nodig hebt.
Wat moet je doen voor je nieuwe btw-identificatienummer?
Om er zeker van te zijn dat je vanaf 1 januari 2020 voldoet aan de wettelijke factuureisen is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen:
- Vul je nieuwe btw-identificatienummer nummer bij Gekko in
Dit kan je heel makkelijk doen bij je Factuur Instellingen. Niet vergeten!
- Stuur je nieuwe btw-id naar je boekhouder, klanten en leveranciers
Het is de bedoeling dat zij jouw btw-id gaan gebruiken vanaf 1 januari. "Als je zakendoet met leveranciers uit andere EU-landen is het extra belangrijk om je nieuwe btw-identificatienummer aan hen door te geven. In 2020 moeten zij jouw btw-id namelijk ook op de factuur gericht aan jou zetten," aldus Pieters. Doen zij dit niet, dan kunnen ze hun btw-vrijstelling verliezen.
- Maak een nieuw factuur format
Maak een format voor 2020 waarin je btw-id staat. Vanaf 1 januari kun je deze gaan gebruiken en hoef je niet steeds je btw-identificatienummer aan je facturen toe te voegen.