Ruim 2 miljoen Nederlanders gebruikt tegenwoordig één of meer deel platformen, zoals Airbnb of SnappCar. Geen wonder dat het aantal ondernemingen groeit die inspelen op deze nieuwe trend van bezit naar gebruik. Zo ook ondernemers Job Plugge en Floris Heeg. Zij startten een bijzonder concept: Deelkoffer.nl. Via dit platform verhuren zij koffers die je kunt meenemen op vakantie. Ik interviewde Job over zijn bijzondere onderneming.
Kun je iets vertellen over hoe Deelkoffer.nl is ontstaan?
“Ik en mijn vriendin waren in verwachting van ons eerste kind en dat vergt nodige voorbereiding. We wilde de kinderkamer gaan inrichten, maar die kamer stond nu nog vol met onze grote koffers. Aangezien we een klein huis hebben, was er eigenlijk geen plek voor de koffers. Met Swappfiets en Snappcar in mijn achterhoofd, vroeg ik mijzelf toen af: waarom is er eigenlijk niet zo’n concept voor koffers? Je gebruikt een koffer immers slechts een aantal weken per jaar en de rest van de tijd staan ze vooral heel erg in de weg. Toen was Deelkoffer.nl geboren.”
Hoe werkt het in de praktijk, een koffer delen?
“Je kunt via onze website een koffer huren in drie verschillende maten: small, medium en large. Het zijn goede en mooie koffers die we zelf hebben ingekocht. De koffers leveren we een paar dagen voor je vakantie af bij je thuis. Dat doen we nu op de bakfiets en met de auto. We leveren nu nog alleen in Amsterdam. Als je terugkomt van vakantie, halen we de koffers weer op. Daarna reinigen we de koffers, zodat we ze weer kunnen verhuren aan iemand anders.”
Ik zou zeggen: iedereen kan toch wel een koffer kopen?
"Iedereen kan inderdaad een koffer kopen. Wil je echter een sterke duurzame koffer die lang mee gaat, dan ben je een investering van rondom de 350 euro kwijt. Daarnaast moet je de koffer thuis opslaan wat weer ruimte kost. Plus bij Deelkoffer.nl wordt de koffer ook nog eens thuisbezorgd en opgehaald."
Ok, maar als je even doorrekent, kun je toch beter in een goede koffer investeren?
Natuurlijk, dat is een afweging die je zelf maakt. Het is wel zo dat de vierkante meter prijs in het centrum van Amsterdam nu op zo’n 5000 euro ligt en een koffer neemt al gauw een vierkante meter in beslag. Dus reken maar uit. Bovendien moet je maar eens opletten hoeveel trolleys er altijd bij het grofvuil staan. Koffers kunnen snel kapot gaan. Ik heb dat zelf ook ervaren. Wij verhuren stevige koffers die heel lang mee gaan."
Dus eigenlijk is een Deelkoffer.nl ook beter voor het milieu?
"Het is niet de reden waarom we Deelkoffer.nl zijn begonnen, maar natuurlijk speelt het wel mee. Het is gewoon heel erg zonde als je spullen koopt om het daarna weer weg te gooien. We produceren behoorlijk wat afval. Ik vind wel dat je daar op grotere schaal mee bezig moet zijn en dat dus ook in je bedrijfsvoering moet doorvoeren. Voor Deelkoffer.nl zou dat betekenen dat de koffers ook duurzaam geproduceerd en vervoerd moeten worden. We zijn nu nog een startup dus dat is lastig, maar het is zeker wel een toekomstige usp voor ons product."
Verdringen deelplatformen niet de bestaande dienstverleners met oneerlijke concurrentie?
"Ik moet zeggen dat ik daar onvoldoende vanaf weet om er een mening over te hebben. Als Deelkoffer.nl groter wordt en daar gaan we voor, dan hebben we ook personeel nodig. Ik denk zelf dat we het voor het brengen van de koffers het beste studenten kunnen inhuren bijvoorbeeld. Voor studenten is dit soort werk een bijverdienste, dus dan schaadt je de economie niet. Als je mensen in dienst neemt die fulltime werken, is het anders. Maar goed, daar zijn we nog lang niet.
Delen klinkt heel nobel, maar zijn deelplatformen niet gewoon commerciële bedrijven?
“Een deelplatform is inderdaad een business. Kijk maar eens om je heen hoeveel deelplatformen er zijn. Om de wereld te verbeteren moet je ook winst maken. Dan kun je ook wat teruggeven."
Maar wat vindt jij hiervan? Zijn deelplatformen anti-kapitalistisch?
"Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat de deeleconomie vooral te maken heeft met gemak, snelheid en het feit dat we ontzorgd willen worden. Daarnaast leven we tegenwoordig in een ervaringswereld. Je kan geld uitgeven aan een dure auto, maar je kan het ook in je zak houden en met dat geld leuke dingen doen, zoals de wereld verkennen. Ik weet niet of de deeleconomie perse minder kapitalistisch is. Ik merk wel dat mensen het bezit niet meer belangrijk vinden."
Laten we even filosoferen. Wat zouden we nog meer kunnen delen?
"Er zijn al een hoop initiatieven. Maar ik vind het delen van babyspullen wel erg handig. Dat zijn vaak dure spullen. Soms wil je er wel geld aan uitgeven, bijvoorbeeld als het iets is dat emotionele waarde heeft. Als ik voor mijzelf spreek, wil ik wel een kinderwagen kopen, maar een autostoeltje of babyfoon niet. Ik zou het prima vinden om dat te delen. Gereedschap is ook zoiets. Eigenlijk alle spullen die je weinig of voor een korte tijd gebruikt."
Hoe ervaar je het ondernemerschap tot nu toe?
"Je leert er heel veel van. Voorheen hoefde ik nooit na te denken over btw afdragen en boekhoudkundige slimmigheidjes. Die kant is volledig nieuw. We krijgen veel advies uit onze eigen omgeving. Wat ik heel erg leuk vind, is het stapsgewijs iets bedenken en ontwikkelen en meteen een reactie krijgen over hoe je idee ontvangen wordt. Met social media kun je bijvoorbeeld heel veel testen door verschillende doelgroepen aan te spreken. Ook negatieve feedback is interessant, want daardoor maak je weer keuzes. We hebben nu ook het voordeel dat we onszelf makkelijk kunnen aanpassen omdat we klein zijn."
Heb je al gekke dingen meegemaakt met Deelkoffer.nl?
"Wat ik wel grappig vond was dat iemand een keer vroeg hoeveel kilo er in een koffer kan. Dat was wel een aparte vraag. Het is natuurlijk maar net wat je erin stopt. Wat ik ook leuk vind om te zien is de verschillende bestemmingen waar mensen naartoe gaan. Onze koffers zijn al in veel verschillende landen geweest. We brengen de koffers nu nog zelf en maken hierdoor vaak een praatje met mensen over waar ze heen gaan. Ik ben zelf gek op reizen, dus dat is wel echt een leuk onderdeel van mijn werk."