Als zelfstandig ondernemer is het grootste voordeel dat je je eigen baas bent. Dit betekent dat je zelf kan bepalen waar je werkt, welke opdrachten je doet en hoe je je werk indeelt. Volledige vrijheid dus. Maar aan deze vrijheid kleven ook een aantal nadelen. Hoe waarborg je bijvoorbeeld de productiviteit? Hoe ga je om met onzekerheid? En hoe zorg je dat je niet geïsoleerd raakt van de buitenwereld? Lees onze tips.
De vrijheid van de zzp’er kent een limiet
Het fijne van zzp’er zijn is dat je je eigen baas bent. Je kan zelf bepalen wat je doet, hoe je het aanpakt en wanneer je werkt. Je hoeft nooit iemand anders om toestemming te vragen. Je kunt flexibel werken vanuit huis. Volledige vrijheid, ideaal toch?
Natuurlijk is het zzp leven niet alleen rozengeur en maneschijn. Er is weldegelijk een limiet aan je vrijheid. Je hebt misschien geen verplichtingen aan je werkgever, maar wel aan je opdrachtgevers en klanten. Bovendien betekent deze vrijheid ook dat niemand je vertelt dat je toch allerlei vervelende dingen moet doen zoals de administratie, netwerken, het vinden van nieuwe klanten, enzovoorts. Dus hoe zorg je er voor dat je ook daadwerkelijk aan het werk gaat en niet de hele dag koffie zit te drinken?
Een ander onderbelicht probleem is van het ondernemerschap is: wat doe je tegen de eenzaamheid? Het is behoorlijk alleen als zelfstandige zonder personeel. Gewone werknemers zien vaak de hele dag hun collega’s en krijgen zo hun dagelijkse portie menselijke interactie. Maar zzp'ers die vanuit huis werken zien vaak de hele dag geen mens. Ook zzp’ers die vooral bij klanten werken kunnen last hebben van eenzaamheid. Je bent namelijk niet echt onderdeel van het team van je klant, maar een buitenstaander die voor zichzelf werkt en is ingehuurd voor een specifieke klus. Je bouwt hierdoor minder snel een collegiale relatie op, hebt minder contacten met mensen uit je eigen werkveld of kunt niet altijd praten over de dingen waar je tegenaan loopt.
Om deze problemen tegen te gaan hebben we een paar tips op een rij gezet die onontbeerlijk zijn voor de moderne zzp’er.
#Tip 1: Creëer een professionele werkplek thuis
De keukentafel is gezellig, maar kan ook voor veel afleiding zorgen. Zorg daarom dat je voor jezelf een professionele werkplek thuis inricht. Het liefst op een aparte plek in het huis. Zo houd je werk en privé ook beter gescheiden. Het is op een aparte werkplek gemakkelijker om je te concentreren en om je af te sluiten voor je werk als je juist niet op je werkplek zit.
Ga daarom ook professioneel om met je thuiswerkplek en zorg dat die plek alleen voor werk is. Het is namelijk verleidelijk om allerlei dingen tussendoor kunt doen: even online shoppen of een vriendin bellen. Dit zorgt er echter voor dat je werkplek niet meer een aparte plek in het huis is en dit zal je productiviteit niet ten goede komen. Als je iets anders gaat doen, zorg dan dat je even wegloopt van je werkplek.
#Tip 2: Ga werken bij een flexwerkplek met een vaste groep mensen
Het is verstandig niet altijd thuis te werken en het is ook aan te raden om een abonnement op een flexwerkplek te nemen. Ook al kost het een beetje geld, het levert je ook veel op. Je komt namelijk uit huis en onder de mensen.
Tegenwoordig zijn er genoeg coworking spaces te vinden in iedere stad. Een voorbeeld is Het Nieuwe Kantoor (HNK), dat steeds meer locaties in Nederland opent. Interessant is ook een ander nieuw initiatief: Desktoday. Dit platform biedt zzp’ers de mogelijkheid om samen thuis te werken. Zo wordt je huis een gezamenlijke werkplek waar je elkaar ontmoet.
Vooral dit laatste initiatief vind ik leuk. Want één van de belangrijkste dingen waarop je moet letten bij het vinden van een goede flexwerkplek, is dat je een vaste groep mensen om je heen verzamelt met wie je op de flexwerkplek zit. Dit vergroot het plezier van de flexwerkplek enorm. Als je iemand drie keer per week ziet op je flexwerkplek, voelt het al snel als een collega op een echt kantoor met wie je een band opbouwt. Als je iedere keer met iemand anders werkt, begint werken te lijken op speeddaten.
#Tip 3: Bouw routine in op ieder moment van de dag
Een hele goede tip die ik ooit van een collega kreeg is heel simpel: zorg voor rust en routine in je gehele dag. Niet alleen in je werk is het belangrijk om gestructureerd te werken maar ook al het andere om je werk heen moet structuur ademen. Sta bijvoorbeeld altijd op tijd op en ontbijt op vaste tijden. Als thuiswerkende zzp'er is het extra belangrijk dat je voldoende beweegt. Ga bijvoorbeeld op vaste dagen hardlopen of naar de sportschool. Plan je hobbies en zorg dat je die op vaste tijden inplant. De routine die je hebt in je privé leven, brengt je veel rust en een gevoel van voldaanheid. En dat straalt weer af op je professionele leven.
#Tip 4: Plan de minder leuke dingen en maak ze tot routine
Ook de vervelende klusjes die je als zzp'er moet doen worden dragelijker met routine. Zaken als de administratie of het vinden van nieuwe klanten is voor heel veel ondernemers niet een favoriete bezigheid. Het zijn dingen die vaak worden uitgesteld en dan bouwt die vervelende taak zich op tot een onoverkomelijk probleem. Niets is vervelender om op 30 augustus nog even snel je btw aangifte te doen terwijl je al een keer uitstel hebt gekregen.
Plan daarom de irritante klusjes in op een vaste dag in de week en doe deze taak dan niet te lang. Plan bijvoorbeeld in dat je vast op maandagmiddag potentiële klanten belt en/of nieuwe potentiële klanten probeert te vinden. Werk op woensdagochtend altijd één uur je administratie bij. Als het een verplicht terugkerend onderdeel van je agenda is en de hoeveel tijd die je eraan moet besteden beperkt is, is het een stuk makkelijker om eraan te beginnen. Bovendien zal het je op de lange termijn bakken met tijd, geld en frustratie schelen.
#Tip 5: Geef jezelf taken, doelen en limieten
Het handige van in dienst zijn is dat je een leidinggevende hebt en een team van collega’s om je heen. Zij zorgen vaak voor duidelijke afbakening van wat er van je verwacht wordt. Er wordt een begin tijd gegeven, er wordt verteld wat je moet doen en er wordt duidelijk aangegeven wanneer je weer naar huis toe mag gaan.
Echter als zzp’er werk je vaak niet van 9 tot 5 en heb je ook niemand die tegen je zegt dat je naar huis moet. Natuurlijk geven opdrachtgevers en klanten wel deadlines en taakomschrijvingen uit, maar vaak ben jij degene die zelf moet bepalen hoe lang je aan iets zit, wat de uitkomst is, en hoeveel tijd je eraan besteedt. Veel zzp’ers werken hierdoor zeer lange dagen en worden gestrest als er al te veel op ze afkomt.
Stel daarom voor iedere week haalbare doelen. En plan aan het begin van iedere dag de specifieke taken voor die dag met duidelijke deadlines. Vergeet bovendien niet deze doelen en taken op te schrijven zodat je ze terug kan vinden. Oftewel, houd voor jezelf een agenda bij van wat je allemaal wil doen.
#Tip 6: Spreek af met anderen en zorg voor wat afleiding
Zorg dat je niet de hele dag aan je werk zit maar dat je wat interactie krijgt met mensen. Spreek bijvoorbeeld af met anderen om gezamenlijk te lunchen. Ook werkafspraken met klanten of opdrachtgevers zijn perfecte momenten waarop je even van je plek komt en de sleur kan doorbreken. Zelfs korte gesprekken met mensen op je flexwerkplek kunnen voor een aangename afleiding zorgen. Gewoon een gesprekje over het weekend rond de koffiemachine.
Natuurlijk moet je wel opletten dat je niet je hele dag aan het koffiedrinken bent en je wel productief blijft. Voor sommige mensen zijn dit soort afleidingen juist desastreus en als je dit van jezelf weet moet je deze tip niet gebruiken om jezelf voor de gek te houden. Werk komt natuurlijk eerst! Maar bedenk je tegelijkertijd wel dat de interacties die je hebt tijdens dit soort afleidingen heel goed zijn voor je dagelijkse hoeveelheid menselijke interactie. Bovendien is het ook zeer goed voor je netwerk. Afspreken met anderen is naast een leuke afleiding ook een perfecte manier om je volgende nieuwe opdracht op te pikken.
#Tip 7: Houd contact met vakgenoten
Het klinkt misschien een beetje suf, maar workshops, symposia en netwerkevents zijn uitgelezen manieren om in contact te blijven met je vak en vakgenoten. Als je als zpp’er werkt kun je al snel achter lopen bij de laatste ontwikkelingen. Bovendien, de beste opdrachten komen vaak via vakgenoten die beter begrijpen wat jij wel en niet kan.
Ben jij niet zo’n netwerk tijger? Onthoud dat je geen mensen hoeft te spreken. Het feit dat je onder de mensen bent en dat je iets interessants leert over je vak, kan al genoeg energie geven. En de ervaring leert dat je toch altijd weer leuke mensen tegenkomt die waarschijnlijk tegen dezelfde dingen aanlopen als jij.
Hoe ga jij om met vrijheid, productiviteit en eenzaamheid? Deel je gedachten met ons!