AI Belastingadviseur GekkoBot

Gekko lanceert vandaag een nieuwe AI belastingadviseur genaamd GekkoBot. En dit keer is het geen grap maar een AI model aangedreven door het ChatGPT algoritme welke vragen over boekhouding, administratie en fiscaliteiten beantwoordt. Voor zover we weten is dit de eerste belastingadviseur op kunstmatige intelligentie in Nederland en daarmee een echt praktische toepassing van de nieuwe AI algoritmes die recent op de markt zijn gekomen.

 

GekkoBot is geen grapje

Vandaag lanceert GekkoBot, de nieuwe AI Belastingadviseur die Gekko gebruikers kunnen gebruiken voor fiscale vragen. Veel Gekko gebruikers zullen nu denken: “volgens mij heb ik dat eerder gehoord…” Tenslotte hebben we eerder dit jaar ook aangekondigd dat we een AI model hadden ontwikkeld onder de naam CheatGPT. Deze AI zou je helpen bij het verlagen van je belastingen. Maar zoals de oplettende gebruiker toen had kunnen zien, was de lanceerdatum van CheatGPT op 1 april. Het was dan ook een grapje.

De meeste mensen hadden natuurlijk direct door dat “CheatGPT” een grap was. We kregen hier ook veel leuke reacties op. Maar daarbij kregen we ook een hele hoop reacties die ons vroegen of we dit systeem niet echt konden ontwikkelen. Reacties als: “Ik weet natuurlijk dat dit een grapje is, maar ik hoop het tegen beter in van niet. Hoe dan ook zou ik me graag willen aanmelden voor de Beta.” Een dergelijke praktische toepassing van AI, sprak erg tot de verbeelding, zelfs als het overduidelijk niet serieus was bedoeld. Maar wellicht was dat juist het gene wat tot de verbeelding sprak. Tenslotte, wie wil er nou niet minder belastingen betalen door een soort magische AI? In ieder geval was het duidelijk dat hier veel interesse voor was.

 

GekkoBot is in wezen een praktische toepassing van ChatGPT

We besloten daarom om te kijken of we niet toch iets zoiets konden ontwikkelen. Dat wil zeggen, Gekko heeft niet de middelen om een AI model als ChatGPT zelf te ontwikkelen. Dat zou jaren duren en miljoenen (zo niet miljarden) aan onderzoekskosten met zich meebrengen. Maar zouden we niet een praktische toepassing van ChatGPT zelf kunnen bedenken en implementeren? Dat we dus het reeds ontwikkelde model op zo’n manier inrichten dat het Gekko gebruikers kan helpen? 

Mid april zijn we daarom een verkennend mini-project begonnen en al snel bleek dat ChatGPT heel goed antwoorden kon geven op belastingvragen. Bovendien was het relatief makkelijk om het model zo aan te passen dat we een eigen AI met zijn eigen persoonlijkheid konden ontwikkelen: GekkoBot. GekkoBot gebruikt het Large Language Model van OpenAI (de partij die ChatGPT heeft ontwikkeld) om antwoord te geven op fiscale en administratieve vragen van gebruikers. Wij hebben alleen aangegeven hoe hij dat moet doen en wat voor antwoorden de AI moet geven (dus helaas geen schimmige constructies die wij stiekem aan GekkoBot hebben gegeven, hij gebruikt alleen de informatie van de Belastingdienst…).

GekkoBot gebruikt dus de kennis van ChatGPT en de slimheid van het LLM om vragen te begrijpen en te beantwoorden. En geeft daarbij antwoord op de manier waarop wij hebben aangegeven dat GekkoBot moet antwoorden zodat Gekko gebruikers hier het meeste nut van ondervinden. 

Al hebben we het hier voor het gemak over “ChatGPT”, technisch gezien gebruiken we niet het normale ChatGPT wat ook andere mensen kunnen gebruiken. We gebruiken het OpenAI ChatGPT model via de Azure Cloud. Dat lijkt heel veel op elkaar (en het is allemaal van Microsoft) maar in wezen gebruiken wij de professionele versie van ChatGPT die sneller vragen kan verwerken. Bovendien maken we via deze weg ook alleen maar gebruik van Europese servers die voldoen aan de Europese privacywetgeving. En dat is niet alleen juridisch noodzakelijk maar vooral beter voor de privacy van gebruikers.

 

De beperkingen van GekkoBot (en ChatGPT)

Zoals zo veel mensen al hebben gemerkt is ChatGPT een revolutionair programma. Echt ongelofelijk hoe goed de antwoorden zijn die worden gegeven en hoe natuurlijk en duidelijk deze worden gebracht. Ook de antwoorden van GekkoBot zijn grotendeels accuraat en GekkoBot begrijpt heel snel wat je als ondernemer precies bedoelt. Maar tegelijkertijd moeten we ook onderkennen dat er weldegelijk fouten in zitten. Dat op zichzelf is niet zo’n groot probleem. Tenslotte, ook mensen maken fouten. Het probleem waar we echter tegenaan liepen is dat GekkoBot, op momenten dat hij een verkeerd antwoord gaf, niet goed omging met feedback.

Dat zit als volgt. Stel dat GekkoBot een verkeerd antwoord geeft. Bijvoorbeeld dat je als eenmanszaak vennootschapsbelasting moet betalen (dat hoeft niet, je moet inkomstenbelasting betalen). Dan konden we dat corrigeren door GekkoBot daarop te wijzen. Vervolgens pikte GekkoBot dat heel goed op en corrigeerde zijn eigen antwoord. En vanaf dat moment had GekkoBot “geleerd” dat hij niet zo'n domme fout moest maken en gaf hij vervolgens antwoord op andere vragen alsof hij wist dat een eenmanszaak inkomstenbelasting moet betalen. 

Echter, als je een paar dagen later dezelfde vraag stelde, dan was een hele grote kans dat GekkoBot zich opnieuw vergiste. GekkoBot was vergeten dat een eenmanszaak geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Het probleem met het achterliggende ChatGPT programma is dat het heel goed reageert op de feedback op dat moment, maar dat het onderliggende model eigenlijk niet wordt aangepast op basis van dit soort feedback. De informatie die ChatGPT heeft is op basis van passieve machine learning en niet op basis van het actief leren op basis van feedback. En het irritante is dat het ons ook niet lukt om dit aan te passen in het model.

Let wel: GekkoBot weet prima dat een eenmanszaak geen vennootschapsbelasting betaalt en je zal versteld staan van hoe accuraat en goed hij dingen uitlegt. Maar tegelijkertijd maakt het feit dat we niet gemakkelijk fouten kunnen corrigeren wel dat GekkoBot een experimenteel Beta product is waarbij in de disclaimer staat dat we niet kunnen garanderen dat alles wat GekkoBot zegt correct is. Gebruik op eigen risico dus.

 

Het nadeel van GekkoBot is dus dat het tegelijkertijd een heel slim systeem is, maar ook ongelooflijk eigenwijs. Iedere feedback die wij geven over wat hij moet antwoorden en wat hij moet doen wordt na verloop van tijd weer overschreven over wat hij op het internet vindt. Wat dat betreft verschilt het dus ook niet zo heel veel van ons mensen.

 

De toekomst van GekkoBot (en AI modellen) 

Dus het is niet allemaal hosanna met AI en er zitten echt nog beperkingen aan wat AI kan en welke praktische toepassingen we kunnen maken. Maar tegelijkertijd is ons opgevallen hoe snel de ontwikkeling gaat. En we verwachten eigenlijk dat binnen een jaar we GekkoBot nog veel accurater kunnen maken. Wellicht zelfs zo ver dat we een “correctheidsgarantie” kunnen afgeven. 

Sowieso zijn de mogelijkheden van AI modellen als ChatGPT zeer interessant voor een softwarebedrijf als Gekko. Zo gebruiken we ChatGPT nu al bij het programmeren om bijvoorbeeld advies te geven over hoe een server moet worden opgezet. Maar ook met andere praktische toepassingen zoals het uitlezen van bonnen en classificeren van kostensoorten experimenteren we nu. En we verwachten dan ook op korte termijn meer nieuwe functies te kunnen lanceren op basis van AI modellen (waarschijnlijk met ChatGPT maar wellicht ook alternatieven die nu ook op de markt zijn; we blijven experimenteren met wat de beste oplossing is voor onze gebruikers).

Announcements