Aan het begin van het jaar hikken we er allemaal tegenaan: de aangifte inkomstenbelasting. Wat was ook al weer de deadline? Hoe zat het ook alweer met invullen? En doe ik het zelf of zal ik een boekhouder inschakelen? Een IB-aangifte kan heel simpel zijn maar ook best ingewikkeld. Daarom geven we je deze week wat tips voor je IB-aangifte.
1. Dien je IB-aangifte op tijd in
Het is een simpele, maar wel een belangrijke. Geen paniek. De regels zijn weliswaar streng, maar er zijn meerdere mogelijkheden om je aangifte uit te stellen. Het is wel handig om precies te weten hoe het zit. Dan riskeer je in ieder geval nooit een boete.
De officiële datum van de IB-aangifte is 1 mei. Als je voor 1 april je IB-aangifte doet, garandeert de Belastingdienst dat je voor 1 juli uiterlijk antwoord krijgt. Doe je na 1 april aangifte, dan probeert de Belastingdienst nog steeds om binnen 3 maanden antwoord te geven, alleen kunnen ze je geen garantie geven.
Red je de deadline van 1 mei niet? Dan kun je bijna altijd uitstel aanvragen voor de belastingaangifte. Je kunt gewoon uitstel vragen via de website van de Belastingdienst.
2. Vergeet de aftrekposten voor je inkomstenbelasting niet
Er zijn verschillende kosten die je mag verminderen op je inkomen, zogenoemde aftrekposten. Zo is er een hypotheekrenteaftrek, persoonsgebonden aftrek en ook mag je lijfrentepremies en reiskosten met het openbaar vervoer aftrekken.
Voor zzp’ers zijn er bovendien nog extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek en mkb-winstvrijstelling. Voor meer informatie over deze aftrekposten kun je naar de ondernemerspagina van de Belastingdienst. Of kijk verder naar tips en tricks in oude blogs over dit onderwerp op de Gekko website.
Reken jezelf overigens niet te snel rijk. Aan bijna alle aftrekposten kleven wel bepaalde voorwaarden. Zo geldt er voor de zelfstandigen- en startersaftrek een urencriterium, waarbij je moet aantonen dat je 1225 uur in het jaar hebt gewerkt voor je bedrijf. Gelukkig is dit met de Gekko Uren app heel gemakkelijk bij te houden.
3. Zet geld apart voor belastingen
Je hoort het je ouders nog zo zeggen: “mijn kind, je moet ook af en toe geld opzij zetten. Als er iets gebeurt, dan heb je in ieder geval een buffer.” En het is zo waar als een koe (waar deze uitdrukking vandaan komt, is overigens onduidelijk). Zorg dus dat het bedrag wat je denkt te moeten gaan betalen, direct apart zet als je de IB aangifte invult. Dan heb je geen onaangename verrassing als je over een paar maanden je voorlopige aanslag krijgt.
Overigens, je kan dit nu ook alvast doen voor dit jaar. Als je iedere maand wat geld apart zet voor de IB en de BTW aangifte, voorkom je dat je straks in paniek raakt als de blauwe envelop op je deurmat ligt. Hoeveel geld je moet wegleggen hangt natuurlijk af van je onderneming, hoeveel je verdient en hoeveel kosten je maakt gedurende het jaar.
Houdt in ieder geval altijd rekening met de btw die je moet afdragen. Dit is namelijk voor de meeste ondernemers de grootste afdracht aan de Belastingdienst. Je kan deze gelukkig gemakkelijk berekenen met de automatische btw-rapportage in Gekko. Maar daarnaast geeft het echt een prettig gevoel als je ook een schatting van de loonbelasting die je dient af te dragen apart zet. Mocht je hier wat meer over weten ga dan naar Wijzer in geldzaken. Daar is een makkelijke tool om te berekenen hoeveel geld je opzij moet zetten voor de inkomstenbelasting en premie Zorgverzekeringswet.
Tip van Gekko. Heb je nog geen aparte zakelijke rekening? Open dan nu heel makkelijk een gratis zakelijke rekening bij N26. Hiermee kan je meteen heel makkelijk al je uitgaven en inkomsten aan je Gekko adminsitratie koppelen.
4. Foutje gemaakt in je IB-aangifte? Zo los je het op
Het is een vervelend klusje die IB-aangifte, maar je moet wel je hoofd er goed bijhouden. Een foutje is immers snel gemaakt. Maar als er dan toch iets mis gaat bij de belastingaangifte, kun je dat gelukkig nog herstellen. Zelfs als de IB-aangifte al verzonden is. Je kunt op de website van de Belastingdienst lezen hoe je fouten in je aangifte inkomstenbelasting kunt herstellen.
Stel dus niet je IB-aangifte uit, omdat je er zeker van wilt zijn dat je dit correct hebt ingevuld. Je kunt fouten in je aangifte namelijk altijd weer corrigeren en de Belastingdienst zal de correcties gewoon meenemen. Echter, als je te laat bent met inleveren van je initiële aangifte, dan is de Belastingdienst niet zo coulant. Je hebt al heel snel een boete te pakken voor het te laat opgeven van je aangifte. En die boete kan voor ondernemers stevig zijn.
5. Let goed op als je bedrijf verlies heeft gemaakt
Natuurlijk wil iedere zzp’er winst maken, maar het is helemaal niet gek als je te maken krijgt met verlies. Zeker niet als je net start met je bedrijf. Of omdat je grote uitgaven hebt gedaan voor je bedrijf. Je kunt hierbij denken aan investeringskosten, maar bijvoorbeeld ook aan een studie.
Wat moet je doen met je IB-aangifte als je verlies draait? Het korte antwoord is: gewoon invullen. Je krijgt uiteraard geen geld terug van de Belastingdienst, maar je hoeft waarschijnlijk ook geen belasting af te dragen. Overigens staat de btw-aangifte hier los van. Als ondernemer met verlies kun je de btw namelijk wel terugkrijgen van de Belastingdienst.
Handig om te weten is dat je het verlies mag verrekenen met positieve inkomsten uit werk en woning van de drie voorgaande jaren de negen volgende jaren. Daarna ‘verdampen’ de verliezen en mag je ze niet meer verrekenen. Als je hier meer over wil weten kijk dan welke voorwaarden de Belastingdienst hiervoor stelt.
6. Bepaal of je de IB-aangifte zelf doet of een boekhouder inhuurt
Het is een kwestie waar veel zzp’ers tegen aan lopen. Wat doe je zelf en wat besteed je uit aan een boekhouder? Er is geen standaard antwoord op deze vraag, simpelweg omdat iedere zzp’er anders is. De één is net begonnen en heeft nog niet zoveel werk, de ander zit in een periode waarin het werk zich begint op te stapelen. Sommige zzp’ers vinden het leuk om zich te verdiepen in de boekhouding en voor anderen is het de grootste nachtmerrie.
Uiteindelijk is het vaak een afweging tussen tijd en geld. Een boekhouder je IB-aangifte laten doen kost geld, maar zelf je IB-aangifte doen kost tijd. Wat is je meer waard? Het feit is dat een boekhouder een specialist is op het gebied van de administratie en je kan wijzen op bepaalde regelingen die je misschien nog niet kende. Wees er op tijd bij, want boekhouders krijgen het al snel heel druk met alle aangiftes van klanten die ze moeten verwerken.
Wat je ook kiest, houd er rekening mee dat de aangifte nooit vanzelf gaat. Een boekhouder kan geen aangifte doen zonder dat jij helder uitlegt wat je het afgelopen jaar gedaan hebt met je bedrijf en welke inkomsten, schulden, aftrekposten en dergelijke op jou van toepassing zijn. Een goede boekhouder helpt hier altijd bij. Als jij dus iemand inhuurt die niet duidelijk communiceert wat hij van jou verwacht, dan kun er vanuit gaan dat deze boekhouder zijn geld niet waard is.
7. Maak duidelijke afspraken met je boekhouder
Als je voor een boekhouder kiest, zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt. Dat voorkomt een heleboel frustratie.
Vraag aan je boekhouder wanneer je wat moet aanleveren en wanneer hij of zij jou wat aanlevert. Hoe communiceer je? Via telefoon of mail of wil je langskomen op kantoor?
Stel samen een datum vast wanneer je aangifte inkomstenbelasting klaar is en stuur vlak voor die datum nog even een reminder. Boekhouders hebben het de komende maanden super druk. Als je ze inhuurt zullen ze waarschijnlijk niet direct beginnen aan je aangifte maar om uitstel aanvragen. Dat is in principe geen probleem maar het is wel zo fijn als je weet wanneer hij of zij begint met jouw aangifte. Dan ben jij ook alert en dat maakt het proces wel zo soepel. Bovendien heb je dan een duidelijk afspraak waar je de boekhouder aan kunt houden.
Een laatste tip: controleer altijd je aangifte. Je boekhouder is een mens die fouten kan maken en het blijft toch echt jouw belastingaangifte.
Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend en toch is het iets wat je snel kan vergeten of niet meteen aan denkt als je hier nog beperkte ervaring mee hebt. Ik hoor van zzp’ers hele goede verhalen over boekhouders maar ook minder goede verhalen. Het enige wat je er zelf aan kan doen is om duidelijkheid vragen. Dan kun je er elkaar ook op aanspreken.
8. Gebruik Gekko om je bedrijfsinkomsten op de IB-aangifte in te vullen
Je kan Gekko in principe voor alle onderdelen van je IB-aangifte gebruiken die gaan over je inkomsten en uitgaven van je bedrijf. Alleen dan ben je er nog niet. Je moet ook informatie opgeven over je hypotheek, bezittingen, schulden, ziektekosten, pensioen, etc. Sommige informatie wordt al ingevuld door de Belastingdienst, maar houd er in ieder geval rekening mee dat je IB-aangifte gaat over meer dan alleen je bedrijf.
Veel informatie die je nodig hebt voor je belastingaangifte, moet je dus buiten Gekko opzoeken of controleren. Maar in ieder geval kun je wel je wel heel gemakkelijk je inkomsten en de uitgaven van je bedrijf uit Gekko halen en dat scheelt al heel veel tijd. Althans, als je Gekko natuurlijk ook daadwerkelijk regelmatig gebruikt voor het bijhouden van de administratie. Heb je nog geen Gekko account? Maak dan nu een Basic account aan en begin met bijhouden. Je kan dit gratis en onbeperkt gebruiken voor het bijhouden van je administratie.