Ikigai: het geheim voor een gelukkig leven

Waar kom jij je bed voor uit? Voor je salaris? Dat lijkt me niet het meest inspirerende begin van de dag en ik spreek uit ervaring. Vier jaar geleden was dat namelijk ook bij mij het geval. Totdat ik besloot het radicaal anders te doen en mijn passie te volgen.

Nu studeer ik, naast mijn werk bij Gekko, ook fotografie. Ondanks dat ik sindsdien financieel gezien een flinke stap terug heb gedaan en ik een stuk meer tijd kwijt ben met werk en studie, voel ik mij nu veel gelukkiger. Hoe kan dat nu? Nu weet ik het: ik miste ‘ikigai’.

Wil jij jouw 'ikigai' met andere Gekko gebruikers delen? Stuur ons jouw verhaal en misschien kom jij dan in ons volgende blogpost! Voor meer info, scroll helemaal naar het eind!

 

Het perfecte plaatje maar niet gelukkig

Even terug naar vier jaar geleden. Op papier had ik alles wat ik wilde: Masterdiploma op zak, een goed betaalde baan, een vriend met een goede baan en een leuk huisje. Set for life.

Maar toch zat ik iedere week bij mijn ouders te huilen op de bank. Ondanks het ‘perfecte’ plaatje voelde ik mij niet gelukkig. Het enige waar ik aan kon denken was “Wat een verwend kind! Je hebt toch alles wat je wilt?”

 

Waarom het zoeken naar geluk niet verwend is

Nu vier jaar later, is mijn leven heel anders. Ik heb een compleet andere baan (bij Gekko, het gratis boekhoudpramma voor zzp'ers, dat sluit perfect aan bij mijn zzp'er schap!), een ander huis en doe naast mijn baan nog een studie in iets waar ik echte passie voor voel: fotografie. Maar het grootste verschil is dat ik vrijwel iedere dag vrolijk op sta.

Financieel gezien heb ik zeker wat ingeleverd. Ik deel tegenwoordig mijn woonruimte en verdien ruim de helft minder terwijl ik bijna twee keer zoveel uren werk als voorheen. Ik moet nu veel meer keuzes maken: uit eten of nieuwe fotorolletjes kopen voor mijn project? Op vakantie of geld sparen voor een nieuw bed? Ook heb ik als freelancer minder zekerheden en spaar ik niet voor een pensioen.

Is het verwend om jezelf af te vragen of je leven je wel gelukkig maakt? Ik kan die vraag niet voor iedereen beantwoorden, maar ik ben er trots op dat ik het lef heb gehad een stuk van mijn materiële weelde in te leveren voor dat geluk.

 

Leuk je passie volgen, maar hoe verdien je geld?

Toen ik vier jaar geleden een verandering wilde maken, viel het op hoe vaak ‘geld’ een onderwerp van gesprek werd. Ik wilde mijn passie volgen en fotografie studeren, maar in de meeste gesprekken kwam al gauw de vraag naar voren hoe ik dat financieel ging doen.

Kun je tegenwoordig nog fotograaf worden (“er zijn er al zoveel”)? En kun je dan nog wel je eigen huis betalen? Hoe zie je überhaupt de toekomst? Allemaal dingen die niet alleen door mijn omgeving werden aangedragen maar die ik mezelf soms ook voorhield.

Geld maakt niet gelukkig, maar het is in zeer zekere zin wel belangrijk. Je hebt geld nodig om eten te kunnen kopen, je huur of hypotheek te kunnen betalen, naar de sportschool te kunnen gaan of naar de film.

 

 

Gevangen in het geld moeras

Toen ik uiteindelijk toch besloot de switch in mijn leven te maken, ging ik van behoorlijk veel naar bijna niets. Dat was zeker niet fijn. Maar tegelijkertijd was het ook een bevrijding en gek genoeg heb ik achteraf helemaal geen problemen gehad met de stap terug in mijn financiële situatie.

Het was eerder alsof het geld mij vast hield in mijn ongelukkige situatie. Alsof ik vastzat in een geld moeras waar ik niet in kon bewegen omdat ik anders nog dieper het moeras in werd getrokken.

Ik heb gemerkt dat ik niet zoveel geld nodig had als ik dacht. Je kunt zelf kiezen hoeveel geld je wilt uitgeven en waaraan. Mijn switch bleek een enorme bevrijding uit mijn moeras. Dat is onbetaalbaar en ik ben nu heel trots op mijn keuze en op het leven dat ik heb opgebouwd.

 

Ikigai: waar kom jij je bed voor uit?

Ik begreep eigenlijk pas veel later waarom ik nu zoveel gelukkiger ben dan vier jaar geleden. Die openbaring kwam toen ik dit Japanse woord tegen kwam: ikigai. 

Ikigai betekent zoiets als “plezier in het leven dankzij een doel”. Het woord bestaat letterlijk uit twee delen: iki - leven, levend - en kai - een effect, resultaat, waarde. Of, zoals ik het zie, de reden waarom jij ‘s ochtends opstaat uit bed.

Voor mijn radicale aanpassing in mijn leven, had ik eigenlijk geen idee waarom ik deed wat ik deed. Behalve dat ik iedere dag opstond om naar werk te gaan en mijn salaris te verdienen.

 

Niet zomaar een doel maar een bewuste keuze

Nu was het niet zo dat ik mijn werk echt vervelend vond, maar ik denk achteraf gezien dat ik mij nooit goed hebt afgevraagd wat ik nu eigenlijk wilde. Mijn passie lag er niet, mijn talenten kwamen er niet volledig tot uiting en hoe leuk mijn collega’s ook waren, ik voelde mij niet op mijn plek.

Feitelijk wist ik niet waarom ik naar mijn werk ging. Ik zag geen doel. Volgens de Japanners is dat nu juist één van de geheimen van een lang, te­vreden en gezond leven: een doel hebben waar je voor werkt. Je Ikigai.

 

Iedereen heeft een ikigai

Het concept is geïntroduceerd door inwoners van Okinawa, een Japans eiland waar meer gezonde en actieve honderdjarigen wonen dan waar dan ooit ter wereld. De mensen in Okinawa hebben een bewuste relatie met hun doel in het leven.

Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai. Zolang je maar een doel in je leven hebt - ook al is dat doel heel klein. Het heeft volgens de Japanners niets te maken met je economische status of de samenleving waar je in woont.

 

Afbeelding: Okinawa

 

Luister naar je hart en niet alleen naar je hoofd

Het gaat om de wens in je hart. Niet wat voortkomt uit je ratio of je ego, zoals status, geld en uiterlijk. Een hartsverlangen is veel krachtiger. Het is een bepaalde drive. Het grootste probleem ontstaat als jouw ikigai niet overeenkomt met wat je doet in het dagelijks leven. Dat wil zeggen dat je op staat om iets anders te doen dan wat je eigenlijk zou willen doen.

In mijn geval wilde ik vooral meer creativiteit en autonomie in mijn werk. Niet 5 dagen per week op een kantoor zitten en iets doen waar ik mijn ‘ei’ in kwijt kon. Daarom heb ik nu een creatieve baan bij Gekko en kan ik tegelijkertijd ook mijn fotografie doen. Zo wordt ik wakker met het idee dat wat ik doe, aansluit bij mijn doel in het leven.

 

Waarom ikigai plezier in je werk geeft 

Igikai is jouw doel in je leven. Maar als je dit iets smaller bekijkt, is het ook een concept dat je goed kan gebruiken voor het vinden van plezier in je werk. Ikigai is immers je reden om op te staan in de ochtend en voor veel mensen, om naar je werk te gaan.

Nu is het niet zo dat je werk alleen maar leuk moet zijn. Ikigai is niet een soort hedonisme. Hoewel het natuurlijk wel belangrijk is dat je een zekere mate van plezier uit je werk haalt.

 

Klopt het grote plaatje?

Het gaat om het grotere plaatje: doe je iets waar je goed in bent? Doe je iets wat de wereld ‘nodig’ heeft en wat geld oplevert of kan leveren? En zorg je ervoor dat het houdbaar is? Het kan dus zijn dat sommige onderdelen van je werk een noodzakelijk kwaad zijn voor het nastreven van je doel.

Het gaat erom dat je hier een goede balans in vindt, waarbij je nooit je doel uit het oog verliest. Zo kun je werken volgens jouw ikigai. Igikai is dus helemaal niet zo hoogdravend als op het eerste gezicht lijkt.

Het heeft niets te maken met geld. Hiermee bedoel ik niet dat geld onbelangrijk is, maar dat igikai voor iedereen relevant. Hoe veel of weinig geld je ook verdient en wat je daarmee ook doet.

 

Afbeelding VNLG: vind ikigai als ondernemer

 

Vind de balans in je leven

Volgens velen is ikigai het geheim van een gezond, gelukkig en lang leven. Overigens heeft dat niet alleen met een levensdoel te maken. Het feit dat mensen in Okinawa zo oud worden is ook omdat ze gezond eten, sociale banden goed onderhouden, een actieve geest behouden, lichamelijk actief zijn en niet teveel stress ervaren.

Een belangrijk onderdeel van ikigai is veerkracht. Dit is het vermogen klappen op te vangen zonder op te geven. Veerkracht helpt je om focus te houden op wat belangrijk is in het leven, in plaats van wat dringend is.

 

Wat is jouw ikigai?

Kortom, ikigai gaat om benoemen welke doelen jij hebt in het leven en je werk. En hoe jij de balans houdt tussen de verschillende dingen die het bereiken van deze doelen mogelijk maakt. Vragen die je daarbij kunnen helpen zijn:

 

  • Waar kun je helemaal in opgaan zonder dat je ergens aan denkt?

  • Waar blijf jij energie van krijgen, ook al doe je het uren achter elkaar?



Heb jij een ikigai dat je wil delen met andere Gekko gebruikers ter lering en vermaak? Stuur dan jouw verhaal met ons via support@getgekko.com met als onderwerp ‘ikigai’. Vertel wat jouw ikigai is, hoe je daar toe bent gekomen en wat je nu zo leuk vindt aan jouw werk. Leuke verhalen posten we graag in ons blog en als bedankje krijg je 2 maanden gratis Premium.

 

 

Business tips